Artikels

Voorste kruisbandletsel

Vandaag bespreken we het voorste kruisband letsel (VKB). Dit letsel kan ontstaan door verdraaiing van de knie. Het scheuren van de VKB vindt meestal plaats tijdens sporten of een ongeluk. Doordat er bij het scheuren van de VKB ook bloedvaatjes scheuren, loopt de knie meestal snel vol met bloed. Dit zorgt voor zwelling. Wanneer deze zwelling na een tijdje is afgenomen blijft het gewricht instabiel, waardoor u bij een onverwachte beweging door uw knie kunt zakken.

De diagnose van een gescheurde VKB kan worden gesteld door de aard van de klachten in combinatie van lichamelijk onderzoek, MRI scan of een kijkoperatie. Voor sommige mensen met een gescheurde VKB is het voldoende om de spieren rondom en de stabiliteit van het kniegewricht te trainen. Wanneer deze training onvoldoende resultaat geeft of bij het beoefenen van contactsporten is het plaatsen van een nieuwe kruisband aangewezen. Daarna is het belangrijk om te revalideren samen met een kinesitherapeut.

De revalidatie na een VKB is lang maar heel belangrijk. Het volledig functioneel herstel van de reconstructie van uw voorste kruisband duurt 9 tot 12 maanden waarin u zeer regelmatig zult moeten oefenen om dit volledig herstel te bekomen. Na 4 tot 6 weken zou u echter voldoende hersteld moeten zijn voor de courante activiteiten van het dagelijks leven.

Bij KOM ben je aan het juiste adres voor de revalidatie van jouw VKB. Door onze jarenlange ervaring, onze ruime oefenzaal, mogelijkheid om op verschillende terreinen te oefenen en onze kennis in heel wat sporten kunnen wij je helpen om uiteindelijk terug te gaan naar sporthervatting op jouw niveau.

) nekenrug