Een podologisch consult is zeer uitgebreid en duurt een zestigtal minuten. De volledige voet wordt geanalyseerd samen met eventuele klachten ter hoogte van de knie, heup en lage rug. Tijdens het consult vinden er verschillende onderzoeken plaats, namelijk een klinisch onderzoek, biomechanisch onderzoek, ganganalyse en 3D-voetscan. Na de onderzoeken wordt er gepast schoenadvies gegeven. Dit betreft zowel dagelijkse schoenen als sportschoenen. Afsluitend zal de podoloog zijn bevindingen uit al deze onderzoeken medelen en samen met de patiënt bespreken. Nadien wordt er gepast advies gegeven en zal indien nodig zooltherapie opgestart worden.
Klinisch Onderzoek
Gedurende het klinisch onderzoek wordt de exacte pijnlocatie bepaald. De podoloog gaat hierbij voort op het vraaggesprek en hij gaat de te behandelen zone palperen om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten. Tijdens dit onderzoek worden ook spiertesten aan het onderste lidmaat uitgevoerd.
Biomechanisch Onderzoek
Voor het biomechanisch onderzoek zullen er eerst twee bissectrices getekend worden. Eén op het onderbeen en één op het hielbeen. Dit om enkele hoekmetingen van belangrijke voetgewrichten uit te voeren. Deze bissectrices worden ook gebruikt tijdens de ganganalyse.
Ganganalyse
De patiënt dient hierbij gedurende enkele minuten te wandelen op een loopband terwijl de voeten langs achteren gefilmd worden. Nadien zullen patiënt en podoloog samen de beelden bekijken en analyseren op de computer.
3D-voetscan
Om de podologische zolen te ontwerpen, neemt uw podoloog een 3D-scan van uw voeten. Hierna zal hij de zolen op maat maken met behulp van de Footmill software die hiervoor ontwikkeld is. De podoloog voegt zelf de correcties, drukontlastingen en elementen in die voor u van toepassing zijn. Hij heeft tijdens dit proces dus de volledige controle over de zolen die perfect op maat gemaakt worden.
Schoenadvies
Bij de eerste consultatie neemt u best enkele veel gedragen schoenen mee.
De podoloog gaat het slijtagepatroon onderaan de schoen bekijken en de stevigheid van de schoenen testen. Er wordt gepast advies gegegeven voor zowel dagelijkse schoenen als voor sportschoenen.
Bespreking & Advies
Op het einde van het onderzoek overloopt de podoloog samen met de patiënt alle gegevens en metingen van het klinisch en biomechanisch onderzoek. Vervolgens worden ook de beelden van de ganganalyse fase per fase bekeken en besproken. Hierna gaat ook de drukmeting nog extra informatie verschaffen. De podoloog zal afsluitend op basis van alle verzamelde gegevens zijn advies geven. Hij kan aanraden om zooltherapie op te starten, kiné te volgen, langs te gaan bij uw huisarts, osteopaat, …
Zooltherapie
De podologische zolen worden gemaakt uit EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) materiaal.
Dit materiaal heeft verschillende voordelen: