Blog

31/01/2021

Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson

Vandaag bespreken we de ziekte van Parkinson. Parkinson is een neurodegeneratieve ziekte waarbij o.a. dopamine-producerende zenuwcellen in de hersenen langzaam afsterven. De kans op de ziekte van Parkinson neemt toe met veroudering, maar de ziekte treft ook jonge mensen, soms zelfs onder de leeftijd van 40 jaar. Gemiddeld 2 op de 100 mensen krijgen deze ziekte.

De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Parkinson zijn: Trage bewegingen, Spierstijfheid, Beven, Evenwichtsproblemen, Spraakproblemen, Slaapstoornissen, Depressie, Geheugenproblemen

Naast medicatie is ook bewegen een belangrijk deel van de behandeling van deze ziekte. Deze hebben een positieve invloed op de mobiliteit, het evenwicht, de conditie en de spierkracht. Daar is overtuigend wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn ook studies die aantonen dat bewegen de toevoer van dopamine stimuleert.

Bij KOM gebruiken we onze kennis in musculoskeletale klachten om Parkinson patiënten zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Het is belangrijk om reeds vanaf de vroege fase te werken aan flexibiliteit, versterking, evenwicht, staptraining, houding, uithouding en functionele training.

Naarmate de ziekte vordert kunnen er ook problemen met dagelijkse activiteiten zoals rechtstaan uit een stoel of het draaien in bed meer

op de voorgrond komen. Door vroeg te starten met kinesitherapie leren we strategieën aan om zo goed mogelijk met die episodes om te gaan en ze zo veel mogelijk te voorkomen.

Wens je meer info over wat wij voor U kunnen betekenen als kinesitherapeut? Neem dan zeker contact op met 1 van onze therapeuten (Wim: 0477/46 89 87 of Julien: 0472/52 54 73).

Wij ontvangen jullie graag in onze praktijk en komen ook aan huis