Blog

17/02/2016

Stabiliteit om gezond te bewegen

Stabiliteit als belangrijke lichaamsfunctie

 

Hetgeen weinigen onder ons beseffen is dat onze spieren niet alleen dienen om ons lichaam/lichaamsdelen te bewegen maar ook om ze vast te houden, te STABILISEREN.

Zonder deze stabiliserende werking valt ons lichaam gelijk een kaartenhuisje ineen.

Het is nu vooral met dit onderdeel van ons systeem, het spiersysteem dat het de laatste decennia steeds meer bergaf gaat. Met andere woorden wij krijgen het steeds lastiger om te bewegen maar ook om te stabiliseren. We zitten als het ware in een vicieuze cirkel en geraken er niet meer uit. Om uiteenlopende redenen ( digitalisatie van onze leefwereld, hoge levensstandaard, …..) gaan we steeds minder bewegen, ons spieren gebruiken en kunnen we dan ook steeds moeilijker onze botten en gewrichten gaan vasthouden. Die geraken dan ook vlugger versleten of gekwetst waardoor we nog minder gaan bewegen!

Net als bij een oproersituatie op straat waar de veiligheid wordt gegarandeerd door een passief systeem, de dranghekkens, en een aktief systeem, de politie, wordt de stabiliteit in ons lichaam ook bewaakt door een passief, de ligamenten, en een aktief systeem de spieren.

Ons spier en skeletsysteem kan echter maar doelmatig werken als het op een correcte manier gestuurd/gecoordineerd wordt door onze hersenen en zenuwstelsel. Vanuit onze proprioceptie ( = continue evaluatie van de stand van ons lichaam/gewrichten ) gaan telkens (andere) spieren min of meer gaan werken om ons doel te bereiken op een gezonde manier, zonder ons lichaam/gewrichten in de problemen te brengen. Daar een spier in ons lichaam nooit alleen werkt maar telkens samen met andere ( = spierkettingen ) is deze coordinatie des te belangrijker.

Bijna 75% van de problematiek waar ik de laatste 38 jaar in mijn praktijk mee te maken heb gekregen heeft daarmee te maken.

Dus laten we de vicieuze cirkel doorbreken en ons spieren terug meer (leren) gebruiken ten bate van ons aller gezondheid. Aldus wordt ons hart-, long- en vaatstelsel ook terug meer aan het werk gezet en kunnen we opnieuw en ook op latere leeftijd gaan rijden met een performante auto (= gezond lichaam) met een sterke motor (= hart, longen, vaatstelsel) en een roestvrije carrosserie (= been en spierstelsel) gestuurd door een uptodate computer (zenuwstelsel).

Download meer informatie